Tanı yöntemleri nelerdir?

Enfeksiyonlarda erken teşhis çok önem arzeder. Çünkü hastalığın seyri ve tedavi sürecine direk etki eder. Enfeksiyonun ileri aşamasında tedavi süreci gittikçe zorlaşır.Tanı hastanın hikayesinin alınması ve muayenesinin yapılması ile başlar. Eğer  bir enfeksiyondan şüphelenirse çeşitli kan testleri (tam kan tetkiki, CRP, sedimentasyon hızı) istenir.

Bu testler aslında enfeksiyon olmadan da ameliyat sonrası biraz yüksek olabilir fakat genellikle birkaç hafta içinde normale dönerler. Ameliyat sonrası daha geç dönemde yada ameliyat olmamış hastalarda enfeksiyon şüphesinde bu testler belirgin yüksekliği enfeksiyona işaret edebilir.. Bu testlerin yüksek çıkması vücutta enfeksiyon olduğunu gösterir fakat enfeksiyonun yeri için diğer testlere ihtiyaç vardır. enfeksiyonun kesin varlığını gösterebilecek ve ne tip bir mikroorganizmanın enfeksiyon oluşturduğu konusunda bilgi verebilecek kan kültürleri ve enfeksiyon yerinden biopsy ile alınacak doku örnekleri yada yara yerinden alınan akıntı kültürleri olacaktır. Biyopsigenel olarak local anestezi ile ve floroskopi (görüntüleme cihazı) yardımıyla yapılır.

Bunların dışında ülkemizde sıklıkla rastladığımız brucella enfeksiyonu için serolojik kan testleri, tuberküloz için PCR ve deri duyarlılık testi (PPD) yapılabilir.

Omurga enfeksiyonlarında bilgisayarlı tomografi ve MR kemik ve yumuşak dokuyu omuriliği en iyi gösteren görüntüleme yöntemleridir.  Çoğu zaman kontrast madde verilerek enfeksiyon alanı net şekilde görülür.

 

Omurga enfeksiyonunun cerrahi olmayan tedavisi Cerrahi olmayan tedavi antibiyotik kullanımı, antitüberküloz tedavisi ve mantar enfeksiyonu için antifungal tedavileri içerir. Tedavinin cinsi ve süresi enfeksiyonun şiddeti ve neden olan mikroorganizmaya gore değişir.

Antibiyotik ve antifungal ilaçlar damardan veya ağızdan verilir. Damardan ilaç verilmesi durumunda bu tedavi hastanede veya evde bir sağlık görevlisinin denetiminde yapılabilir. . Ağrı çok fazla ise hastanın hareketsiz yatması uygundur. Tedavi süresi 7-10 gün gibi kısa bir sure olabileceği gibi 6-12 hafta gibi uzun bir sure de olabilir. Bazı durumlarda omurganın dinlendirilmesi için korse tedavisi verebilir.

Cerrahi tedavi

Cerrahi antibiyotik tedavisine cevap veremeyecek kadar büyük apseleri olan hastalarda, klinik olarak tüm vücudu saran yaygın enfeksiyon olanlarda, iğne biyopsisi ile istenilen kültür sonucu alınamıyorsa, omurların zedelenmesi nedeniyle anormal hareket olması durumunda, deformite (omur kayması, yana eğilme, kamburluk) gelişmesi ve bunlara bağlı şiddetli ağrıları olan hastalarda gerekli olabilir. Ek olarak, apse veya omurgada kırık veya kamburluğa bağlı omurilik basısı ve buna bağlı olarak sinirlerde zedelenme olan (kuvvet kaybı, ciddi uyuşukluk)) hastalarda mutlak acil cerrahi gerekir.  Bu hastalarda cerrahi ile omurilik üzerinde olan basının kaldırılması gerekir. Cerrahinin amacı enfekte olmuş dokuların temizlenmesi ve çıkarılması, omurganın sağlamlığının artırılması, omurilik üzerindeki baskıyı kaldırmaktır.

Çeşitli seçenekler vardır. Şeçenekler enfeksiyonun çeşidi, yeri, absenin büyüklüğü, yarattığı harabiyet ve hastanın bağışıklık sistemine gore değişebilir. En basiti apse boşaltılması ve enfekte dokuların temizlenmesi (debritman) iken bazen harap olmuş omurların yerine geçecek kafesler ve enstrümentasyonların kullanması gerekebilir. İşlem sonrası bazen yara kapanıp içeriye dren konarken, bazende yara açık bırakılıp periyodik yıkanabilir. Yapılacak cerrahi girişim cerrahın tekniğine enfeksiyonun yerine göre omurganın ön kısmından veya arka kısmından yapılabilir. Kemik kaynatma ve fiksasyon omurganın biyomekaniğine uygun olarak yerleştirilebilir. Enfeksiyonlarda vida enstrümantasyon yapılmaz diye bir kavram yoktur. Omurgayı desteklemek amacıyla çoğu instabil hastada uygulanmaktadır.

Bu işlemler öncesinde ve sonrasında mutlaka enfeksiyon hastalıkları hekimi ile ortak hareket etmeli ve antibiyotik tedavisi devamı, süreci birlikte yapılmalıdır . Kan değerlerinin normale dönmesi ve klinik olarak şikayetlerin geçmesi ile tedavi sonlandırılır.


Etiketler : omurga enfeksiyonları tanısı , omurga enfeksiyonu tanısı , omurga enfeksiyonları tanı yöntemleri , omurga enfeksiyonu tanı yöntemi