Boyun fıtığı ve belirtileri

Boyun fıtıkları genellikle uzun dönemde yıpranma sürecini takiben boyun kemikleri arasındaki destekleyici ve hareket sağlayıcı yastığın bozulmasıyla meydana gelir. Başlangıçta bir incinme, boyuna gelen bir darbe veya ani zorlayıcı hareketler , örneğin bir trafik kazası, düşme sonucu boyun kemikleri arasındaki yastıkçık görevi gören disklerin yırtılmasına ve zamanla merkezde bulunan jelatinöz kıvamdaki yapının dışarıya doğru taşmasına sebep olur.  Boyun ağrıların sadece %10 ila 20 kadarı boyun fıtığından kaynaklanır. Eğer ağrı boyundan kola vuruyorsa, kas gücünde kayıplar başlamış, parmaklarda uyuşukluk hissediliyorsa bunun nedeni boyun fıtığıdır. Kasların elastikiyetini yitirmesi sebebiyle boyun fıtığı 30-50 yaşları arasında daha çok görülmektedir.Bu olay boyun omurları içinden çıkan ve kollara giden sinirlerin sıkışmasına ve sonunda kollarda ağrı, uyuşukluk ve kuvvet kaybına neden olur.

Boyun fıtığının daha büyük ve ortadan olan tipi ise omurganın içinden geçen sinir demetini sıkıştıracağı için kol ve bacaklarda kısmi felç oluşturabilir.

Ağrı boyun fıtığının en ciddi belirtisidir. Boyun ve sırt ağrısı başlangıç aşamasında ön plandadır. Sorun ilerledikçe yıpranan diskin sinirlere baskı yapması neticesinde kollarda, parmaklara kadar inen ağrı ve uyuşmalar görülür. Omuzda kürek kemiğinin arkasında ağrı hissedilebilir.

Boyun fıtığının etkileri boyun, sırt ve kollarda görülür. Hastanın elinde sinirdeki basıya bağlı kas gücü kayıpları oluşabilir. Tutma yeteneğinde azalma görülür. Sinirdeki basıya bağlı olarak kolda incelme ortaya çıkabilir.Boyun fıtığının omurganın ortasına doğru baskı yapması ciddi sonuçlara neden olur.. Fıtığın omurgaya ortadan baskı yapması halinde hemen ameliyat edilmesi gerekebilir.Aksi takdirde geriye dönüşü olmayan bozukluklar başlar..


Etiketler : boyun fıtığı , boyun fıtığı belirtileri , boyun fıtığı nasıl anlaşılır , boyun fıtığı tanısı , boyun fıtığı ve belirtileri , boyun fıtığı belirtileri nelerdir