Bel Kayması

Bel Kayması

Bel KaymasıBizi taşıyan omurga dediğimiz kemiklerimiz vardır. Bu kemikler kafatasının altından kuyruk sokumuna kadar güçlü bir eklem ve kas yapısı ile birbirine bağlıdır. Bu kemiklerin iç yüzeyleri ve dış yüzeyleri bir çizgi halinde giderler ve birbirinin tam üstünde olacak şekilde birbirlerini takip ederler. Eklemlerin aşınma sonucu ayrışması ile bu omurgalar üzerinde kayma olursa bu omurgalar üzerindeki düz çizgi bozulur. Bunun sonucunda bir omurga diğerine doğru daha öne çıkar. Bel kayması denilen olay temelde bundan ibarettir.

Omuriliğin içinden geçtiği omurların dizilişinin bozulması, omurların diğer omurların üstüne binmesi ya da sağa yada sola çıkıntı yapması, buna bağlı olarak etrafındaki sinirleri ve dokular zedelemesi, bel kayması (spondilolistezis) olarak adlandırılır. Bu kayma olayı sonucunda bu omurganın arkasından geçen omuriliğimiz sıkışır ve her iki bacakta ağrı, uyuşukluk yanma gibi hisler meydana gelir. Yürürken sık sık durmak zorunda kalırız.Omurgamız 24 tane omur yani vertebradan oluşur bu omurlardan kalçadan itibaren ilk beşi L1-L5 olarak adlandırılır.  Bel kayması bu omurların bulunduğu kısımları etkiler.
 
Bu bel kayması doğuştan oluşabileceği gibi bir düşme, kaza veya ağır doğum sonucunda da oluşabilir. Bu tip kazalarda belimizde bir kayma oluşabilir.
 
Bu kayma bir ömür boyu sabit kalabilir veya hayatımızın bir döneminde hareketli hale gelebilir. Özellikle bayanlarda menapoz sonrası veya erkeklerde de kemik erimesi sonrası bu kayma aktif hale gelir ve daha hareketli olmaya başlar.
 

Bel kayması  neden ortaya çıkar, kimlerde daha sık görülür?

Aşamalı  olarak omurların yıpranması  bel kaymasını tetikleyebilir, ayrıca sporcu yaralanmaları, kazalar, tümörler, bel kaymasına neden olabilir. Zor geçen bazı doğumlarda bel kayması ortaya çıkabilir. Yaşlılık bel kaymasının önemli nedenlerinden biridir.Uzun yıllar yıpranan omurlar ve sıklaşan ağrılarla bel kayması ciddi bir soruna dönüşür.
 


Etiketler : bel kayması , bel kayması nedir , bel kaymasının belirtileri , bel kaymasının tedavisi , bel kaymasından korunmak , bel kaymasına yakalanmamak için yapılması gerekenler